CONCLUZIE

Maria a fost o femeie slavita, binecuvântata de Dumnezeu, careia i-a revenit responsabilitatea de a-l aduce pe Profetul Iisus în aceasta lume: „O, Maria! Allah te-a ales si te-a facut curata. El te-a ales peste femeile lumilor!“ (Capitolul 'Al-'Imran: 42).
Dumnezeu a facut din ea un model pentru toate generatiile viitoare.
Dumnezeu a revelat statutul deosebit al Profetului Iisus: „... numele lui va fi Al-Masih, Isa, fiul Mariei, maret în aceasta lume ca si în lumea de Apoi si unul dintre cei mai apropiati [de Allah]“ (Capitolul 'Al-'Imran: 45). Prin cuvintele „... a fost pentru Domnul sau un rob placut“ (Capitolul Maryam: 55), Dumnezeu Îsi arata multumirea Sa în ceea ce-l priveste pe Profetul Ismail (Pacea lui Allah fie asupra sa!). De asemenea, El îl binecuvânteaza pe Profetul Idris (Pacea lui Allah fie asupra sa!) si ne reveleaza înaltul sau statut în fata Sa: „Si pomeneste-l în Carte pe Idris! El a fost iubitor de adevar si profet! Si Noi l-am ridicat pe o treapta înalta“ (Capitolul Maryam: 56-57). Mentionati sunt si Profetul Avraam, Profetul Isaac, Profetul Iacob (Pacea lui Allah fie asupra lor!) ca modele de oameni puternici, prevazatori si superiori: „Ei au fost la Noi printre cei mai buni alesi“ (Capitolul Sad: 47). De asemenea, Dumnezeu declara ca Profetul Ismail, Profetul Eliseu si Profetul Dhu'l-Kifl (Pacea lui Allah fie asupra lor!) au fost „printre cei mai buni“ (Capitolul Sad: 48). Profetul Solomon e laudat pentru devotiunea sa: „... pe Solomon care a fost un rob prea bun si care a fost cu cainta!“ (Capitolul Sad: 30). Cât despre Profetul Avraam, Dumnezeu spune: „Si Allah l-a primit pe Avraam ca ales“ (Capitolul An-Nisa': 125).
Dumnezeu a revelat despre Profetul Muhammed: „Si tu vei avea parte de o rasplata neîntrerupta! Si tu ai o fire minunata!“ (Capitolul Al-Qalam: 3-4).
Fara îndoiala, faptul ca Dumnezeu îi lauda în acest mod pe Profetii Sai si pe alti musulmani devotati ne dezvaluie statutul lor exceptional. Este o mare onoare sa ti se spuna ca Dumnezeu este multumit de tine, ca ai fost ridicat la un rang mai înalt, ca ai fost ales drept apropiat al lui Dumnezeu, ca esti unul dintre cei pretuiti de Dumnezeu sau un bun slujitor al Lui. Fiecare credincios doreste sa fie rasplatit cu apropierea, prietenia si multumirea lui Dumnezeu. Totusi, pentru a-si împlini aceasta dorinta, musulmanul nu trebuie sa considere ca aceste daruri sunt destinate doar profetilor, ci trebuie sa aiba încredere ca Binecuvântarea si Îndurarea lui Dumnezeu este foarte mare. Dumnezeu a revelat ca va raspunde tuturor rugaciunilor credinciosilor sinceri si devotati care-I vor cere ajutorul. În consecinta, atât barbatii, cât si femeile trebuie sa faca tot posibilul pentru a accede la înaltul statut al profetilor. „Aceia carora li s-a promis de mai înainte [rasplata] cea mai buna din partea Noastra vor sta departe de ea“ (Capitolul Al-'Anbiya': 101). Acest verset se refera la cei asupra carora Dumnezeu Si-a revarsat bunatatea. Dumnezeu ofera tuturor, indiferent de sex, sansa de a deveni unul dintre apropiatii Sai. Ceea ce trebuie sa facem pentru a ne atinge acest scop este sa mentinem legatura cu Dumnezeu prin dragostea noastra fata de El, sa Îl pretuim mai presus decât orice altceva, traind în asa fel încât sa Îi fim Lui pe plac. Oricine traieste în credinta sincera, cu voia lui Dumnezeu, va primi cea mai buna rasplata în fata Lui.